Zoekmachine optimalisatie: Een must voor elk bedrijf


seo-2016484_1280 (1)

Al heel wat ondernemers beseffen dat het ongelooflijk belangrijk is om online aanwezig te zijn. Helaas is online aanwezig zijn, onvoldoende om genoeg klanten binnen te halen. Een logische eerste stap is je inzetten voor zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie?

Zoekmachine optimalisatie is een begrip dat in de online wereld enorm belangrijk en gekend is. Het vormt de basis van het gratis succes van jouw website. Het omvat alle taken dat met de optimalisatie van jouw website te maken heeft, om zo hoog mogelijk in de zoekmachine resultaten te worden weergegeven. Hoe beter je bezig bent met de optimalisatie van jouw website of pagina, hoe hoger de score dat je van de zoekmachine zal krijgen.

Een synoniem voor zoekmachine optimalisatie is SEO of search engine optimization.

Waarom is het zo belangrijk om een hoge score te krijgen van een zoekmachine?

Het hoofddoel van jouw website is om gevonden te worden door mensen. Mensen die op zoek zijn naar een soortgelijk product of dienst zullen een zoekmachine raadplegen om dit te vinden. Als je op zo’n moment achteraan staat in de zoekmachine rangschikking, is de kans erg klein dat je gevonden zal worden. Hoe hoger jouw plaats in de lijst, hoe groter de kans.

Nog andere redenen waarom zoekmachine optimalisatie belangrijk is voor je bedrijf, vind je op deze link.

Wat zijn de meest populaire zoekmachines?

Er bestaan een heleboel online zoekmachines. Het gebruik van de zoekmachines verschilt dan ook enorm per land. Bij ons in België zien we de volgende marktaandeel verdeling (cijfers van eind 2016):

Google ➡ marktaandeel van 91,89% op de computer – 99,10% op de Smartphone –  98,02% op de tablet.

zoekmachine optimalisatie_google search

Bing ➡ marktaandeel van 5,75% op de computer – 0,23% op de Smartphone – 0,93% op de tablet.

zoekmachine optimalisatie_Bing

Yahoo ➡ marktaandeel van 1,23% op de computer – 0,48% op de Smartphone – 0,71% op de tablet.

zoekmachine optimalisatie_Yahoo

De optimalisatie van de zoekmachines zal niet veel verschillen per zoekmachine en omdat het marktaandeel van Google het grootste is, hebben wij ons voor deze tekst gebaseerd op Google.

Tips bij de optimalisatie

Zoekmachine optimalisatie kan op veel verschillende manieren gebeuren. Wij hebben voor jullie enkele hele belangrijke tips neergeschreven, waar je zeker moet aan denken wanneer je jouw site/pagina wil optimaliseren.

Paginatitel

Het optimaliseren van jouw site/pagina begint bij de paginatitel. Het is enorm belangrijk dat de paginatitel niet langer is dan 70 tekens (inclusief spaties), alles wat langer is, wordt niet weergegeven. Kies een paginatitel die aansluit bij de inhoud en die mensen weet te triggeren, nieuwsgierig te maken. De belangrijkste zoekwoorden plaats je het best vooraan in de zin.

Zoekwoorden

Wat zijn nu de juiste zoekwoorden en hoe moet je ze gebruiken? Eerst en vooral is het van groot belang om te focussen op 1 zoekwoord, dat het belangrijkste is. Als tweede punt is het belangrijk om 2 of 3 extra zoekwoorden te gebruiken die in dezelfde lijn liggen als het belangrijkste zoekwoord. Een soort van ondersteunende zoekwoorden. Het gebruik van synoniemen voor het belangrijkste zoekwoord zijn ook erg interessant om ruim gevonden te worden.

Wat ook belangrijk is, is dat je je in de plaats stelt van de potentiële klant. Hoe zou hij/zij jouw diensten googelen? Als je een overzichtje hebt gemaakt van de belangrijkste zoekwoorden, mag je deze ‘strooien’ over de teksten op je site. Je kernzoekwoord mag op elke pagina toch minstens 1 keer voorkomen.

Let wel op dat je niet overdrijft met het gebruik van je zoekwoorden. Ze zijn belangrijk, maar als ze teveel aanwezig zijn, ziet Google dit als vals spelen. Los van Google, kan het ook bij de lezer leiden tot irritatie.

Belangrijk is dat jouw kernzoekwoord ook heel natuurlijk wordt opgenomen, dus verwekt in de tekst.

Verder moet het belangrijkste zoekwoord ook zeker vermeldt worden in de url.

Tekst

Voor mensen zelf zou je misschien het omgekeerde denken, maar hoe meer tekst, hoe beter voor Google. Een tekst rond 1500 woorden bij bijvoorbeeld een blogpost, is ideaal. Je hebt dan genoeg plaats om relevante zoekwoorden/kernwoorden in te verwerken. Het is wel belangrijk om de focus te leggen op 1 zoekwoord.

Voor productinformatie, schrijf je het best teksten die rond de 300 woorden bevatten. Je hebt dan plaats genoeg om er je relevante zoekwoorden/kernwoorden in te verwerken.

Bovendien is de kans ook groter dat je door andere woorden uit de tekst wordt gevonden, waar je nog niet had bij stilgestaan dat ze belangrijk zijn.
Opnieuw moet het belangrijkste zoekwoord minstens 1 keer vermeld worden. Bepaalde woorden kan je nog meer laten opvallen door ze in het vet te zetten. Het is niet enkel duidelijker om te lezen, maar ook Google hecht hier belang aan. Verder is het ook erg belangrijk om voor voldoende alinea’s te zorgen. Dit zorgt voor een leesbare tekst en motiveert mensen om de tekst te lezen.

Koppen of tussentitels

Zoals je hier boven al kon lezen is het gebruik van alinea’s erg belangrijk bij zoekmachine optimalisatie. Tussentitels of koppen maken de tekst nog overzichtelijker omdat de tekst vlug gelezen kan worden of ‘gescand’. De lezer krijgt met andere woorden direct een overzicht van wat er op de pagina te vinden is. Niet enkel voor de lezer is het van belang, maar ook voor Google.

In totaal zijn er 6 verschillende koppen waarvan kop 1 de grootste en kop 6 de kleinste is. Koppen zijn niet enkel visueel zichtbaar zoals bijvoorbeeld een groter lettertype, maar hebben ook een bepaalde html-code. Deze code bestaat uit Heading tags. Het is belangrijk dat wanneer je zelf de website niet bouwt, jouw websitebouwer hier rekening mee houdt.

De koppen 1 en 2 zijn de belangrijkste voor Google. Een bijkomende tip bij het gebruik van koppen is om je zoekwoorden hierin te verwerken. Als je jouw belangrijkste zoekwoord regelmatig in de HTML titels laat verschijnen, zal Google sneller zien dat dit jouw belangrijkste zoekwoord is.

Afbeeldingen

Het gebruik van afbeeldingen is ook enorm belangrijk. Niet alleen afbeeldingen toevoegen, maar ook de bijhorende zoekwoorden laten verschijnen wanneer iemand met de muisaanwijzer over de afbeelding gaat (‘image alt tag’).

Verder zijn de bestandsnaam en het bestandstype van belang. De meest voorkomende bestandstypes zijn .jpg, .png of .gif. Het bestand mag ook niet te klein zijn, een grote van 250 x 300 pixels is een minimum. Een link tussen de bestandsnaam en de tekst is ook een belangrijk punt omdat Google geen plaatjes kan zien en baseert zich enkel op de teksten. Een bijhorend tekstje bij de afbeelding is ook zeker aangeraden.

Links

Een volgend belangrijk onderdeel van de zoekmachine optimalisatie, zijn de links op de site. Hoe meer links er op de site te vinden zijn, hoe belangrijker de site is voor Google. Deze links kunnen van of naar externe sites verwijzen, maar ook intern. Interne links kan je integreren op jouw website door op de verschillende pagina’s naar andere pagina’s te verwijzen. Je kan bijvoorbeeld ergens een link toevoegen die verwijst naar jouw andere diensten/producten.

Ook bij links is het belangrijk dat deze een tekstje krijgen als je er met je muisaanwijzer over gaat (title tag).

Metatag

De Metatag is een stukje tekst dat door Google letterlijk wordt getoond wanneer jouw website in de zoekresultaten wordt weergegeven. Dit stukje tekst wordt in de html-code verwerkt en is niet zichtbaar is op de site zelf. De Metatag beschrijving moet je bekijken als een soort van gratis advertentietekst. Trigger de mensen door relevante info te weergeven in een aantrekkelijke tekst.

 

zoekmachine optimalisatie metatag Publilab

Bij deze Metatag beschrijving komen ook enkele zaken kijken. Een eerste punt waar zeker rekening moet mee worden gehouden is dat deze niet langer mag zijn dan 160 tekens. De letters of tekens die na 160 komen, worden niet weergegeven.

Een tweede punt is jouw zoekwoord 1 tot 2 keer vermelden in deze beschrijving. Als iemand op dit zoekwoord zoekt, staat dit in het vet in de resultaten. Dit zorgt ervoor dat jouw metatag beschrijving meer opvalt tussen de andere zoekresultaten en de kans dus groter is dat mensen hierop zullen klikken.

Een volgende tip is om voor elke pagina een andere metatag beschrijving te bedenken. Zo kan je je voor elke pagina focussen op een specifiek zoekwoord, dit maakt opnieuw de kans groter om gevonden te worden.

Onbestaande pagina’s

Onbestaande pagina’s of 404 pagina’s zijn echte SEO killers. Google verwacht bepaalde content op dit deel van de site en wanneer het merkt dat er geen tekst te bespeuren is, daalt de kwaliteitsscore van de site onmiddellijk. Via je Google Analytics account is het eenvoudig om te kijken of er geen pagina’s zijn waar er niets wordt weergegeven of gevonden.

Schrijf een blog

Een blog is heel belangrijk voor het organische verhaal. Als je er tijd voor kan en wil maken, moet je het zeker doen. Als mensen naar bepaalde tips zoeken of nieuws, kunnen ze zo hun weg vinden naar de blog en dus ook de site. In deze blog kunnen jullie verwijzen naar andere onderdelen van jullie site, wat voor interne links zorgt.

Deze interne of externe links zorgen voor een hogere en betere score in de Google ranking. Een blogbericht bestaat uit een uitgebreide tekst met tussentitels enz. Een lange tekst zorgt voor meer kans om op een heleboel andere woorden te worden gevonden in de Google resultaten.

Backlinks

Backlinks zijn links van op andere websites naar jouw website. De algemene kwaliteit van deze backlinks kan wel nog beter, de verhouding van het aantal links ten opzichte van de kwaliteit is zwak. Via Google Analytics / Google Search Console  kun je deze backlinks achterhalen en kijken waar je kan verbeteren.

Enkele tips om degelijke backlinks te verkrijgen:

  1. Een eerste belangrijke tip is om nooit te betalen voor een backlink. Google kan dit achterhalen en ziet dit als valsspelen, dus zal je niet als een kwaliteitsvolle website worden gezien.
  2. Een tweede tip is om zelf te verwijzen naar een andere website. Dit kan bijvoorbeeld een specifieke blog zijn. Als de blogger in kwestie dit te weten komt, dan zal hij misschien ook een link leggen naar jouw website en dan genieten jullie beiden van een win-winsituatie. Er bestaan de dag van vandaag zoveel verschillende blogs dat er wel eentje zal tussen zitten dat aan jouw bedrijf kan gelinkt worden.
  3. Een derde tip is om aan jouw bevriende bloggers, leveranciers, klanten,… een link te vragen naar jouw website. Zij kennen jou en jouw bedrijf en zullen dan ook sneller geneigd zijn om over jouw bedrijf te schrijven op hun website.

Meer tips vind je via deze link.

Social Media

Ook de social media zijn belangrijk bij de Google rangschikking in de zoekresultaten. Ik denk maar aan een Google+ profiel voor het bedrijf met een duidelijke verwijzing naar de site en omgekeerd. Maar ook aan een LinkedIn bedrijfspagina, Pinterest bedrijfspagina, Twitter profiel, Facebook- en Instagrambedrijfspagina. Deze pagina’s zijn handig om links te plaatsen naar de site aan de hand van bijvoorbeeld een blogpost.

Google Mijn Bedrijfspagina

Je hebt het ongetwijfeld al gezien in de Google zoekresultaten wanneer je even googelt naar bijvoorbeeld een brasserie in de buurt. De Google mijn bedrijf pagina’s, zal je onder de advertenties zien staan. Naast jouw website is Google mijn bedrijf, hét uithangbord van jouw zaak in Google. Google mijn bedrijfspagina’s kan je steeds herkennen door het handige kaartje van Google Maps.

Een Google mijn bedrijf pagina is erg belangrijk voor de zoekmachines, maar ook voor de lokale vindbaarheid. Mensen die nog niet aan jouw bedrijf hebben gedacht en in de buurt van Oudenaarde in Google maps rondkijken, kunnen jouw bedrijf zien en ontdekken. Het is dus belangrijk dat zoveel mogelijk zaken op deze pagina zijn ingevuld. Denk maar aan de openingsuren, inleiding, foto’s, reviews,…

Reviews zijn niet enkel interessant voor de potentiële klanten, maar ook voor zoekmachine optimalisatie. Google geeft de voorkeur aan unieke content en reviews zijn altijd unieke content.

Geen zin om er zelf aan te beginnen? Wij doen het graag voor jou! 

Share :
Related Posts

Leave Your Comment