Wat zijn jouw Google Adwords ervaringen? Enkele redenen waarom het kan mislopen


google adwords tips

Dat we Google Adwords een fantastische manier vinden om leads en klanten te verkrijgen is waarschijnlijk niet verwonderlijk. Mochten we dat niet vinden dan zouden we het uiteraard niet promoten als online marketing piste.
Dat je een product kan promoten met zoekwoorden gelinkt aan zoekopdracht van de gebruikers is gewoon een ijzersterk verhaal. Nog nooit was er in de geschiedenis van de marketing zo’n sterke manier om heel doelgericht te adverteren op basis van zoekintenties van de consument, vandaar uiteraard het succes van het systeem. Uiteraard is er daarnaast ondertussen het verhaal van het heel gericht adverteren via doelgroepen zoals gekend op Facebook.

Maar toch zijn niet alle Google adwords ervaringen even positief. We komen vaak ondernemers en KMO’s tegen die het wel al eens geprobeerd hebben, maar waar het soms is misgelopen. Te weinig return voor het budget dat ze investeerden. Of gwoon verkeerde verwachtingen? Want hoe sterk Google Adwords ook is, het is uiteraard geen free lunch. Zoekmachineoptimalisatie (of SEO) is dat trouwens ook niet, laat je niks wijsmaken.

We hebben op basis van deze ontmoetingen en gesprekken eens een lijstje gemaakt van waar het volgens ons vaak misloopt. Dit is geen wetenschappelijke studie, maar een oplijsting van zaken die we vaak horen. De volgorde is dus eerder logisch dan dat ze het belang aangeeft van de ‘fout’. Hier gaan we …

Geen plan

Net zoals bij alle andere marketing heb je bij Google Adwords een plan nodig. Je moet op voorhand bepalen wat je wil bereiken. Zijn dit meer leads, meer downloads van apps, meer conversie, meer inschrijvingen? … Ideaal is dat je bij die doelen ook een bepaalde waarde kan toekennen. Wat is een inschrijving op een nieuwsbrief je waard? Hoeveel spendeert een online klant?
Eens je dat weet dan kan je heel eenvoudig bepalen hoeveel je mag spenderen aan een dergelijke klant. Hoeveel kost een klik? Per hoeveel kliks is er een conversie? ..
Het hoeft geen boek te zijn, maar als je een aanvalsplan hebt dan kan je veel beter bepalen of je op de goede weg bent.

Google Adwords is te eenvoudig

Veel nieuwkomers merken dat een Google Adwords campagne live zetten niet zo heel moeilijk is. Dat is het ook niet. Net zoals het ook niet zo moeilijk is om een website te maken. Maar het is een heel ander paar mouwen om een sterke website te maken! En een Google Adwords campagne te maken waar je winst kan maken, is ook niet zo eenvoudig. Want winst maken is natuurlijk de bedoeling. Als je 1 euro in Google Adwords stopt dan moet je er meer uithalen, anders ben je niet goed bezig. Uiteraard niet meteen, maar op middellange termijn wel.
Velen worden misleid door de eenvoud van het opzetten van een basiscampagne, ook wel gevoed door Google zelf die het doet uitschijnen dat een kind het kan. Eens een campagne draait laten ze die maar lopen en vergeten ze de broodnodige optimalisatie, jammer.

Zoekwoorden staan te breed

Een klassieke fout bij Google Adwords is dat de zoekwoorden te breed staan ingesteld. Er zijn een aantal opties als het op zoekwoorden aankomt. Exact, zinsnede, broad match en broad. Die laatste optie wil je eigenlijk niet gebruiken want dat is wel héél ruim. ‘Broad’ betekent dat je vaak zal scoren op woorden die slechts voor een klein deel overeenkomen met jou zoekwoord. Stel dat je dekzeilen verkoopt en dit breed instelt, dan kan je bijvoorbeeld scoren op paraplu, parasol,… Dan is broad match een veel betere optie. Daar kan je ook verschijnen op varianten maar kan je wel bepalen dat een bepaalt woord altijd moet worden meegenomen in de zoekterm. Bijvoobeeld ‘+dekzeil tuin’, ‘+dekzeil regen’, …
Te brede zoekwoorden zijn dan ook vaak de belangrijkste reden dat een campagne niet succesvol is, gelukkig is dit relatief vlot te verhelpen.

Advertenties niet onderscheidend of wervend

Als de zoekwoorden juist zitten dan is het nog steeds belangrijk dat de tekstadvertenties voldoende aanspreken. Vaak merken we dat deze maar een flauwe boodschap hebben. De advertentie moet er voor zorgen de surfer op een fractie van een seconde beslist om op jouw advertentie te klikken, zorg er dus voor dat de advertentie opvalt en doe dus niet zomaar wat iedereen doet. Maar aan de andere kant, moet je uiteraard wel zien wat kan werken. Het is dus een balansoefening tussen de klassieke truken van wervende teksten en uniek zijn.

Geen sterke landingspagina

Als je een website laat maken dan sta je er niet altijd bij stil dat je ook pagina’s moet voorzien voor bezoekers die niet via de homepagina binnenkomen. Heel veel trafiek komt van zoekmachines of social media. Je moet er dus voor zorgen dat die ook meteen een sterke pagina krijgen. Een pagina die gaat over een specifiek onderwerp, maar ook volgende items hebben die de bezoeker op weg helpen naar andere informatie of naar hetgeen je wenst dat ze doen (kopen, inschrijven, … ).

Dit is niet anders met Google Adwords. Vaak is het interessant om een specifieke pagina te maken voor bepaalde zoekwoorden. Dit komt de conversie ten goede en ook de quality score, dus in theorie lagere prijzen per click. Nog te vaak zien we dat de homepagina of algemene pagina’s worden gebruikt als landingspagina en dat is jammer, want zal sowieso het mogelijke succes hypothekeren.

Resultaten worden niet gemeten

Laatste valkuil bij Google Adwords is dat er eigenlijk niks gemeten wordt. Uiteraard heb je de data van de vertoningen en het aantal clicks, maar wat weet je echt over die bezoekers? Vandaar dat we altijd voorstellen om ook conversies te meten en in Google Analytics te bekijken hoe bezoekers die via Google Adwords binnenkomen zich gedragen? In Google Analytics heb je het grote voordeel dat je dit kan vergelijken met andere verkeersbronnen zoals organisch verkeer of via social media.

Heb je zelf mindere ervaringen met Google Adwords, maar snap je toch het potentieel? Dan zijn we steeds bereid om even naar jouw account te kijken om te zien waar we kunnen helpen. Vaak is er met een aantal aanpassingen een flinke verbetering mogelijk en dan wordt Google Adwords plots wel een positief verhaal voor jouw zaak, en zelfs een extra verkoper!

>>> Ons contacteren

blogpost over Google Adwords ervaringen

Share :
Related Posts

Leave Your Comment