UTM codes: hoe maak je er handig gebruik van?


UTM codes zijn een erg belangrijk instrument in online marketing. Toch wordt er erg vaak nog geen gebruik van gemaakt. Begrijpelijk, want voor starters in online marketing kunnen UTM codes erg technisch lijken. Met onze uitgebreide blogpost helpen we je echter een hele stuk op weg en word ook jij pro in het gebruiken van UTM codes.

 

Wat is een UTM code?

 

UTM codes, ook wel UTM parameters genoemd, worden gebruikt om betere analyses te kunnen trekken uit Google Analytics. Dat is één van de meest gebruikte programma’s om websites te analyseren. De UTM code wordt gebruikt om extra informatie in Google Analytics te importeren, zodat je meer weet over waar een bepaalde bezoeker vandaan komt. De UTM code is een tag die toegevoegd wordt aan het einde van een URL. Hieronder zie je een gewone URL en vervolgens een URL met een UTM code.

 

URL zonder UTM code

URL met UTM codes

 
Beide URL’s leiden naar exact dezelfde pagina, namelijk de homepagina van PubliLab. Voor de gebruiker is er dus geen enkel verschil in ervaring. Voor het bedrijf is er echter wel een voordeel. Je krijgt heel wat extra informatie binnen in Google Analytics over waar de bezoeker vandaan komt. Dit kan uiteindelijk helpen om te beslissen welke kanalen en campagnes er het meest succesvol waren. Dit kan nuttige informatie zijn om vervolgens te gebruiken om nieuwe campagnes te verbeteren of om in te zetten op de kanalen die het best converteren.

 

Welke soorten UTM codes zijn er?

 

Zoals je in de afbeelding kon zien, zijn er verschillende UTM parameters. Sommige zijn verplicht om te gebruiken, andere zijn vrijblijvend in te vullen, maar wel aan te raden bij sommige campagnes.

 

URL met UTM codes

 

Wanneer we de bovenstaande URL analyseren zien we het volgende:

  • De gewone URL: www.publilab.be
  • Een vraagteken: dit is om aan te geven aan de browsers dat de code die er na komt geen invloed heeft op de pagina die hij moet openen. De browser dient dus enkel rekening te houden met alles voor het vraagteken. Hij opent dus de gewone URL.
  • Een UTM parameter: hierna volgt telkens een UTM parameter. In het voorbeeld is de eerste parameter ‘utm_source’.
  • Waarde: Na de UTM parameter volgt de waarde die de parameter heeft. Bij ‘utm_source’ is de waarde bijvoorbeeld ‘google’.

 

Er bestaan vijf verschillende UTM parameters, waarbij je telkens een waarde kan ingeven. In Google Analytics kan je vervolgens data bekijken op het niveau van deze parameters. Bij bovenstaand voorbeeld zouden we bijvoorbeeld kunnen kijken welk verkeer er afkomstig is van de bron ‘Google’.

 

Campagnebron (utm_source, verplicht)
De campagnebron is er simpel gezegd waar het verkeer vandaan komt. Het platform waar je je link deelt, vul je bij deze parameter in. Wanneer je een link in een Tweet deelt, vul je Twitter in als campagnebron. Verzond je een e-mail met de vierde nieuwsbrief van het jaar? Dan komt het verkeer uit ‘Nieuwsbrief4-16’. Wees specifiek als het op vlak van sociale media aankomt: geef het specifieke platform in (dus Twitter) en niet enkel ‘sociale media’.

 

Campagnemedium (utm_medium, verplicht)
Het medium is iets moeilijker te definiëren dan de bron. Dit is namelijk hoe het verkeer bij jou terecht gekomen is. Vanuit de bron Google, kan verkeer bijvoorbeeld op twee verschillende manieren je website bereiken. Allereerst zou het medium ‘organic’ kunnen zijn, wanneer iemand in de natuurlijke zoekresultaten van de zoekmachine iets aanklikt. Als je echter ook adverteert op Google, kan het best zijn dat er een bezoeker op de site komt die op de advertentie geklikt heeft. Dit kan je bijvoorbeeld definiëren als ‘cpc’ of ‘paid’. Wees hier consistent in en kies steeds voor dezelfde term bij betalend verkeer. Bij het voorbeeld van de nieuwsbrief die je via mail gestuurd hebt, kies je als medium ‘Email’.

 

Campagnenaam (utm_campaign, verplicht)
Deze UTM parameter is verplicht, maar kan je zelf erg vrij invullen. Hou het vooral overzichtelijk voor jezelf, aangezien deze informatie ook in Google Analtyics terug komt. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je in mei een promotie campagne voor je een nieuw product houdt, via allerlei kanalen. Je promoot het product via betaalde advertenties in Google, maar ook op je sociale media profielen en in de nieuwsbrief. Het kan interessant zijn om alle UTM codes voor die verschillende bronnen en media, dezelfde campagnenaam mee te geven, bijvoorbeeld ‘promo productnaam mei16’.

 

Campagne-inhoud (utm_content, vrijblijvend)
Deze UTM code hoef je niet verplicht in te vullen. Deze is nuttig als je extra informatie wil meegeven met een URL. Misschien heb je op Facebook binnen één campagne (bijvoorbeeld de product promo van mei) meer dan één post geplaatst. Deze parameter kan je gebruiken om een onderscheid te maken tussen die posts.

 

Campagneterm (utm_term, vrijblijvend)
Ook deze UTM parameter is niet verplicht, maar wel erg handig. Deze code wordt voornamelijk gebruikt bij betaald verkeer van zoekmachines. Je kan er het zoekwoord ingeven die bij de advertentie hoort. Stel dat je geadverteerd hebt op ‘online marketing bureau gent’ kan je dit hier ingeven. Geen zin om dat allemaal handmatig te doen? Geen nood, je kan je Google AdWords account koppelen aan je Google Analytics account en er zo voor zorgen dat dit automatisch verloopt. Met die autotagging optie (link: https://support.google.com/analytics/answer/1733663?hl=nl) bespaar je jezelf heel wat tijd en moeite.

 

Wat zijn de voordelen van UTM codes gebruiken

 

Het belangrijkste voordeel aan UTM codes is voornamelijk kennis. Je leert heel wat meer over waar de bezoekers van je site vandaan komen. Met die kennis kan je aan de slag om heel wat meer uit je online marketing te halen. Op welke vlakken kan het nuttig zijn om UTM codes toe te voegen? Alle vlakken! Hieronder vind je enkele voorbeelden.

 

Sociale media
In Google Analytics kan je ook zonder UTM codes zien waar je verkeer van sociale media vandaan komt, maar enkel zeer algemeen. Zo zie je bijvoorbeeld ‘social’ of een referral van ‘facebook.com’. Handig om te weten, maar zou het niet nog veel praktischer zijn als je ook weet welke post op Facebook verkeer naar je site te brengen? Met UTM codes kan je een unieke naam geven aan één bepaalde post, vervolgens kan je specifiek voor die post analyses doen. Ook op Twitter kan je gebruik maken van een specifieke link.
Dit blijft niet enkel beperkt tot gewone posts die je op op sociale media deelt, je kan dit gerust ook toepassen op betaalde advertenties op sociale netwerken. Wanneer je een Facebook advertising campagne opzet, maak je een extra link aan. Zorg er uiteraard wel voor dat je hier een ander campagnemedium voor invult dan bij gewone posts. Zo kan je bij de advertentiecampagne gebruik maken van het campagnemedium ‘paid’ in plaats van ‘social’ bij gewone posts, maar wel nog steeds met Facebook als campagnebron.

 

E-mailmarketing
Als je regelmatig nieuwsbrieven verstuurd naar je klanten, is het belangrijk om deze ook optimaal te benutten. Door een UTM code aan links in nieuwsbrieven te koppelen, kan je bekijken welke edities van je nieuwsbrief het best scoren. Je kan de codes zelf zo specifiek maken, dat je makkelijk kan opvolgen op welke link in je mail het meest geklikt werd. Ideaal om uit te te testen wat er het best werkt. Neem dit mee bij het opzetten van je volgende nieuwsbrief en maak je campagnes zo steeds effectiever.

 

Hoe stel je zelf UTM codes op?

 

Dit kan erg simpele via de URL maker van Google. Je geeft de gegevens van elke parameter in en vervolgens genereert Google voor jou automatisch een URL.

 

Eerst vul je de URL in waar je wilt dat de bezoeker op landt. In onderstaand voorbeeld hadden we graag een link aangemaakt die op de homepagina van de site van PubliLab landt.

UTM codes toevoegen

Vervolgens vul je elke parameter in. Hou er rekening mee dat zowel de campagnebron, -medium en -naam verplicht zijn. De campagneterm en -inhoud kan je zelf naar wens invullen. In onderstaand voorbeeld zou dit om een betalende advertentiecampagne (cpc) op Google kunnen gaan. Het zoekwoord was ‘online marketing gent’, dat gebruikt werd binnen een campagne die we ‘omb-gent-mei16’ genoemd hebben.

UTM parameters toevoegen

 

Het enige wat je nog rest is de URL te generen en te gebruiken als bestemmingslink.

UTM URL genereren

 

Enkele tips om rekening mee te houden

 

Hoofdlettergevoelig
UTM tags zijn hoofdlettergevoelig, dus zorg er voor dat je steeds dezelfde schrijfwijze hanteert. Doe je dit niet en schrijf je bijvoorbeeld de ene keer ‘google’ en de andere keer ‘Google’ als bron, dan worden dit ook twee aparte categorieën in Google Analytics. Dit bemoeilijkt de analyses.

 

Consistente keuzes
Net als bij het gebruik van hoofdletters, is het ook bij andere beslissingen belangrijk om consistent te zijn. Dit is voornamelijk belangrijk wanneer je met een team aan de slag gaat in een Google Analtyics account. Stel op voorhand duidelijke regels op. Zo kan je er voor kiezen om alle betaalde advertenties met ‘paid’ te markeren. Door hier afspraken rond te maken, voorkom je dat andere collega’s voor betaalde advertentie ‘ads’ of ‘advertenties’ gaan gebruiken.

 

Verkorte URL’s
Na het toevoegen van UTM codes kan een URL al snel erg lang worden. Dat staat helemaal niet mooi om als link te delen. Daarom kan je gebruik maken van een tool om je URL’s in te korten. Zo kan je op bit.ly erg simpel een lange URL inkorten. Uitermate handig als je je link wil delen op sociale media.

 

Verkorte URL

 

Hou rekening met gebruiker
De gebruiker heeft op zich geen ‘last’ van de UTM codes, maar kan deze wel steeds zien. Gebruik dus termen die bezoekers niet tegen de borst stoten of wenkbrauwen doen fronsen. Als campagnenaam ‘stommecampagne1’ ingeven, lijkt ons dus geen zo’n goed idee.

 
Wil je zelf aan de slag met UTM codes, maar lijkt het je toch nog een uitdaging? Contacteer ons gerust, dan bekijken we wat we voor je kunnen betekenen in een gratis kenningsmakingsgesprek.

 

 

Share :
Related Posts

Leave Your Comment