Zoekmachinemarketing of Search Engine Marketing (SEM) omvat alle vormen van adverteren (SEA) en optimaliseren (SEO) om duidelijk zichtbaar te zijn op zoekmachines. Op de bekende zoekmachines zoals Bing en Google kan je tegen betaling advertenties plaatsen tussen de natuurlijke zoekresultaten. Verder kan je jouw website volledig optimaliseren zodat je hoog scoort in de natuurlijke zoekresultaten.

search-engine-marketing_bron_hiya-digital

Bron: Hiya Digital

Voordelen van zoekmachinemarketing

Zoekmachinemarketing heeft als grote voordeel dat je mensen naar jouw website kan lokken op een hele eenvoudige manier. Ze zijn al op zoek naar soortgelijke producten/diensten, dus de kans is groot dat ze op jouw link zullen klikken. Bovendien zal je ook meer naamsbekendheid realiseren omdat mensen jouw advertentie of link tussen de zoekresultaten zien staan.

Enkele tips om hoger te scoren in de Google zoekresultaten

Bij zoekmachinemarketing draait het allemaal rond het hoger komen te staan in de Google zoekresultaten. Met de volgende tips maak jij kans op een hogere ranking. Natuurlijk staat dit niet voor 100% garantie want de Google algoritmen kunnen niet worden voorspeld.

Tip 1: gebruik zoveel mogelijk tekst

Meestal als het rond content draait, wordt er gezegd dat je zo weinig mogelijk tekst moet gebruiken omdat mensen niet graag veel lezen. Bij zoekmachinemarketing is het net het omgekeerde. Google wil juist zoveel mogelijk tekst. Hoe meer tekst je hebt, hoe beter vindbaar je zal zijn. Als je zowel bij Google als bij de bezoekers wil scoren, kan je beter de twee combineren. Je kan bijvoorbeeld een lange interessante tekst maken met een duidelijk structuur door het gebruik van bulletpoints en woorden in het vet te zetten.

Tip 2: Zorg voor een titel die triggert

Mensen klikken niet zomaar op een link, de link moet hen eerst aanspreken vooraleer ze stappen ondernemen. Als je veel mensen weet te triggeren, zal Google dit ook merken en jouw pagina hoger plaatsen. Je hebt dan opnieuw een dubbele win-winsituatie. Je trekt veel mensen aan die mogelijks geïnteresseerd zijn en anderzijds trek je net hierdoor nog meer mensen aan.

Tip 3: gebruik foto’s/afbeeldingen op je website

Opnieuw is dit niet enkel voor de bezoeker van de site erg aangenaam, maar ook voor Google. Een afbeelding zorgt voor een link op een andere pagina, bijvoorbeeld Google afbeeldingen. Daarnaast vinden mensen een website met veel foto’s, aangenamer dan 1 zonder.

Klik hier om naar het overzicht te gaan van alle begrippen