Een zoekmachine is een interactieve website waar mensen kunnen zoeken naar informatie die over heel het internet te vinden is. Deze zoekresultaten worden continu bijgestuurd om steeds relevante informatie weer te geven aan de gebruikers. Om zo hoog mogelijk te scoren in de zoekresultaten, doen veel bedrijven aan zoekmachineoptimalisatie. Naast zoekmachineoptimalisatie kan men hier ook op adverteren.

Bekende zoekmachines in België

Om een duidelijk beeld te geven van een zoekmachine, sommen we nog even de meest bekende zoekmachines op.

Google

Wanneer de meeste mensen aan een zoekmachine denken, denken ze aan Google. De zoekmachine met het grootste marktaandeel (91,92%) en dus de meest bekende. Google is opgericht in 1997 door de toenmalige Stanford studenten Larry Page en Sergey Brin. Zij hebben samen 2 jaar gezocht naar een manier om informatie op het internet te zoeken. Al snel werd Google de meest populaire zoekmachine dankzij de werking en de lay-out zonder schreeuwerige advertenties.

google-groot

Bing

Bing is de tweede meest bekende zoekmachine, maar staat met een marktaandeel van (5,37%) toch een heel eind achter Google. Bing is opgericht door Microsoft in 2009. Hiervoor was Bing, MSN search, Windows Live Search en Live Search. Bing spendeert jaarlijks immens grote bedragen aan publiciteitscampagnes om steeds meer marktaandeel te verkrijgen. Dit blijkt gelukkig ook effectief te zijn want jaarlijks stijgt het aantal gebruikers.

bing

Yahoo

De derde meest populaire zoekmachine is Yahoo, met een marktaandeel van 1,26% heeft het nog een lange weg te gaan om als echte concurrent van Google gezien te worden. Yahoo is opgericht in 1994 door eveneens 2 Stanford studenten, David Filo en Jerry Yang. In 1995 is het bedrijf pas echt geregistreerd als bedrijf.

yahoo

Klik hier om naar het overzicht te gaan van alle begrippen