Een dode link ook wel een dead link/broken link genoemd, is een link die naar een niet bestaande pagina verwijst. Zo’n dode link kan ontstaan nadat er werd verwezen naar een pagina die niet meer bestaat of dat de link is verplaatst. Wanneer men op een dode link terecht komt, is het vaak voorkomend dat de tekst ‘error 404 pagina’ verschijnt.

Betekent een dode link het einde van een bezoek?

Een bezoeker die op een pagina terecht komt die niet bestaat, zal snel geneigd zijn om de pagina te verlaten. De persoon in kwestie was naar iets op zoek en heeft het jammer genoeg niet kunnen vinden. Hij/zij verlaat de site met een gewrongen gevoel. Om dit gevoel een beetje te verbeteren, kan je een “error 404 pagina” invoeren. Deze pagina kan je volledig personaliseren en kan voor die leuke toets zorgen die jouw bedrijf zou eigen maakt.
Om een voorbeeld te geven. Het pretpark Efteling die bekend staat voor z’n prachtige sprookjes heeft een leuke manier gevonden om de dode link, minder dood te maken. Hieronder kan je de pagina in kwestie vinden:
error404-efteling

Op die manier trek je de verhaallijn verder op een pagina die niet te vinden is.
Natuurlijk kan je ook op safe spelen en je website optimaliseren, zodanig dat er geen dode links meer te bespeuren zijn.

Klik hier om naar het overzicht te gaan van alle begrippen