Een placeholder of filler text is een tijdelijke of voorlopige invulling van een definitieve tekst of afbeelding als voorloper van een publicatie. Er wordt dan vaak gebruik gemaakt van een vaste tekst die geen betekenis heeft. Denk maar aan het prototype van een verpakking.
Ze maken gebruik van zo’n soort tekst, zodat de aandacht op het design zou blijven en niet op de tekst.

Dit kan ook een leeg tekstveld zijn op een webformulier, waar de gebruiker iets moet invullen. Verder kan een placeholder ook op de voorloper van een website slaan. Als je bijvoorbeeld een domeinnaam hebt aangemaakt voor jouw website, krijg je een tijdelijke pagina tot wanneer de originele website klaar is.

Het verschil tussen een label en een placeholder bij een webformulier

Tijdens het maken van een webformulier kan je zowel een label als een placeholder toevoegen. Een label toont aan welke informatie er precies in het invoerveld moet staan. Deze informatie staat boven de strook waar er iets moeten worden ingetypt. Hieronder kan je een voorbeeld zien van een label.

label_bron_kodision

Bron: Kodision

 

Een placeholder lijkt wel op het principe van een label, alleen staat de tekst in de strook waar de informatie moet worden getypt. Deze tekst verdwijnt dan vanaf het moment dat er iets wordt ingevuld. Een voorbeeld kan je hieronder vinden:

bron-wedouble_placeholder_webformulier

Bron: Wedouble

 

Klik hier om naar het overzicht te gaan van alle begrippen