Dubbele opt in is een term dat vaak gebruikt wordt binnen e-mailmarketing. Het gaat om de manier waarop je een database met e-mailadressen opbouwt. Bij dubbele opt-in moet er twee keer toestemming gegeven worden door de persoon in kwestie.

 

Een eerste maal toestemming wordt gegeven op het moment dat een persoon aangeeft geïnteresseerd te zijn zich in te schrijven voor een mailing. Dit bijvoorbeeld door zich op de website in te schrijven voor de nieuwsbrief, of omdat ze aangevinkt hebben bij een bestelling dat ze ook geïnteresseerd zijn om nieuwe promoties via mail te ontvangen.

 

Na deze initiële stap, wordt er een bevestigingsmail gestuurd naar het e-mailadres dat de bezoeker ingevuld heeft. Hierbij hoeft de persoon enkel nog te bevestigen dat hij/zij inderdaad geïnteresseerd is om mails te ontvangen van het bedrijf in kwestie. Deze manier van toestemming geven voor mailings is perfect om misbruik te voorkomen. Het is dan ook de manier van opt-in dat de voorkeur wegdraagt.

 

Andere vormen dan dubbele opt-in

 

Niet enkel de dubble opt-in kan gebruikt worden, er bestaan ook nog andere vormen van opt-ins voor mailings. Zo heb je de single opt-in en de opt-out. Toch is de dubbele opt-in aan te raden, omdat dit te veiligste en meest ethische vorm is.

 

Bij single opt-in kiest een gebruiker er voor om in een mailinglijst opgenomen te worden. Dit kan bijvoorbeeld door je e-mailadres achter te laten op een website om je in te schrijven op de nieuwsbrief. In tegenstelling tot bij de dubbele opt-in, wordt er geen bevestigingsmail gestuurd naar het e-mailadres. Dit heeft als gevolg dat misbruik mogelijk is. Zo kunnen bezoekers e-mailadressen van andere personen achterlaten, die vervolgens ongewenste mails zien verschijnen in hun inbox.

 

Opt-out hanteert een omgekeerde werkwijze. Mensen vragen niet om op een mailinglijst gezet te worden, ze worden er automatisch in opgenomen. Wel hebben ze de kans om zich uit te schrijven. Deze vorm is illegaal binnen de Europese Unie en is dus af te raden om te gebruiken bij mailings.

 

Meer online marketing termen in Online Marketing van A-Z