De navigatie of ook wel het menu, zorgt ervoor dat mensen hun weg vinden op een website. Het stelt hen in staat om van de ene pagina naar de andere te ‘springen’ in hoogstens enkele klikken. De navigatie bestaat uit hyperlinks die naar de verschillende pagina’s verwijzen.

De navigatie op een website is meestal horizontaal of verticaal. Als je op een bepaald onderdeel klikt, kan er ook nog een uitklapmenu verschijnen met nog meer onderverdelingen.

5 tips voor de perfecte navigatie!

Tip 1: Maak duidelijke categorieën

Het is belangrijk dat de klant weet waar hij/zij naartoe zal gaan wanneer zij op een onderwerp uit het menu klikt. Wees hier dan ook specifiek in en vooral niet bang om meerdere categorieën te maken. Hoe meer categorieën je hebt, hoe specifieker jouw website en hoe hoger je score in de Google ranking zal zijn. Natuurlijk moet je hier niet in overdrijven en stel je in de plaats van de klant, hoe zou jij de onderwerpen willen zien staan?

Tip 2: Zorg voor duidelijke titels

De onderwerpen van de categorieën moeten bovendien duidelijke titels bevatten. Houd deze kort en simpel, want mensen willen namelijk snel kunnen navigeren.

Tip 3: Zorg ervoor dat de navigatie onderdelen aanklikbaar zijn

Het klinkt heel erg logisch, maar gebeurt vaker dan je denkt. Als je al de titels en categorieën hebt gemaakt, test dan ook de verschillende onderverdelingen uit. Want het laatste dat je wil, is een klant die op niets kan klikken of op een onbestaande pagina terecht komt.

Tip 4: Voorzie afbeeldingen van een bijhorende tekst

Als je afbeeldingen gebruikt in de navigatie, is het belangrijk dat deze worden voorzien van een bijhorende tekst. Zo krijgen de bezoekers een idee over de pagina naar waar ze zullen navigeren. Bovendien is het belangrijk om deze afbeeldingen aanklikbaar te maken.

Tip 5: Wie zoekt die vindt: Vergeet de zoekbalk niet!

Als mensen echt iets nodig hebben van op jouw site of willen weten, willen ze dit zo snel mogelijk terugvinden. Als ze geen idee hebben bij welke categorie te kijken, willen ze dit kunnen zoeken. Het hebben van een zoekbalk is dan zeker niet overbodig.

zoekbalk-bibliotheken-drenthe

Bron: Bibliotheken Drenthe

 

Klik hier om naar het overzicht te gaan van alle begrippen