Hoe kan je micro moments gebruiken voor je online marketing?


Micro moments

 

Micro moments geven inzicht in het steeds veranderende consumptiegedrag. Er is een erg belangrijke rol weggelegd voor lokaal en mobiel binnen deze micro moments en je kan er in in jouw online marketing strategie dan ook perfect op inspelen.

 

Wat zijn micro moments?

 

Een micromoment is een moment waarop de gebruiker zich een vraag stelt met een bepaalde intentie. Ze zijn met andere woorden gericht op zoek naar iets specifiek. Waar is de dichtstbijzijnde bakker? Hoeveel betaal je voor een cinematicket? Waar koop ik het best nieuwe sportschoenen? Dit zijn micromoments waarbij mensen bepaalde vragen stellen en graag geholpen willen worden. Als bedrijf is het belangrijk om hierop in te spelen en op het juiste moment de juiste boodschap aan te bieden aan de juiste persoon. Een micro moment is een combinatie van intentie, context en nabijheid.

 

Micro moments winnen steeds aan belang omdat ze vaak on the go gebeuren. Door de opkomst van smartphones en mobiel, worden steeds meer zoekopdrachten gedaan via mobiele toestellen. Waar je vroeger eerst een laptop of computer bij de hand moest nemen om een bepaalde vraag te stellen, kan je dit nu snel doen door je smartphone of tablet bij de hand te nemen. Dit zorgt er voor dat gebruikers veel sneller iets zullen opzoeken dan vroeger. Ze willen graag geholpen worden met relevante, nuttige informatie en willen vooral een snel antwoord op hun vraag. Deze shift naar mobiel wordt steeds belangrijker, ook bij het online adverteren. Dat merken we ook bij de veranderingen die Google Adwords steeds doorvoert.

 

Welke soorten micro moments bestaan er?

 

Micro moments bestaan er in alle soorten en doen zich voor op allerlei mogelijk momenten. Toch kunnen we ze in vier grote categorieën indelen, die je een beeld geven van de belangrijkste micro momenten, waar jij op kan inspelen met je online marketing.

 

I want to know – moment (Weten)

Een belangrijk micro moment waar iedereen zich wel in kan vinden: je bedenkt je dat je graat iets van informatie wilt weten. Vervolgens grijp je naar je smartphone en zoek je deze informatie op. Dit kan gaan van ‘Vanwaar herken ik die acteur nog?’ tot ‘Hoeveel kost dit model van auto eigenlijk’? Belangrijk om te weten is dat het hier om kennis draait en dat de gebruiker nog niet in de fase is waarin hij/zij wilt overgaan naar een aankoop. Daar kan je ook op inspelen als bedrijf, door potentiële klanten relevante informatie aan te bieden over jouw producten of diensten. Zo kan het als verkoper van natuursteen erg interessant zijn om antwoorden te bieden op vragen als hoe duurzaam natuursteen is en of het geschikt is voor bepaalde doeleinden.

 

I want to do – moment (Doen)

Bij het micro moment waar het draait om doen, zijn mensen van plan een handeling te stellen. Dit kan zowel voor of na een aankoop van een product zijn. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat ze graag een muur willen verven. Hierbij vragen ze zich misschien af hoe ze dit best doen, nemen ze snel hun tablet bij de hand en zoeken ze het volgende op: ‘Hoe best een muur wit schilderen?’. Graag willen ze snel concrete informatie waarmee ze aan de slag kunnen gaan. Instructie video’s en how to’s zijn in dit geval erg interessant. Zo kan je als een doe-het-zelf keten bijvoorbeeld beslissen om een reeks video’s te maken met hoe je bepaalde klusjes het best klaart.

 

I want to go – moment (Gaan)

Dit gaat om een moment waarbij gebruikers op zoek gaan naar een winkel bij hen in de buurt of op zoek zijn naar een bepaalde dienst. Zo kan een gebruiker die op weg is van zijn werk naar huis zoeken ‘bakker in de buurt’. Of kan iemand tijdens een dagje shoppen zoeken naar ‘openingsuren H&M Gent’. Dit gaat om mensen die graag naar een bepaalde fysieke plek willen gaan, al dan niet om aankopen te doen. Het aantal lokale zoekopdrachten is verdubbeld tegenover vorig jaar, lokaal wordt dus steeds belangrijker.

 

I want to buy – moment (Kopen)

Dit micromoment komt voor wanneer mensen beslist hebben dat ze tot aankoop willen overgaan. Dit kan gaan van een online aankoop en bijhorende zoekopdracht ‘Waar goedkoopst Samsung Galaxy online kopen?’ tot een zoekopdracht in de winkel zelf. Zo gebeurt het steeds vaker dat mensen fysieke winkels online op zoek gaan naar reviews of betere deals online voordat ze tot aankoop overgaan.

 

Hoe kan je micro moments gebruiken in je online marketing?

 

Eerst en vooral is het belangrijk om na te denken voor je producten of diensten welke micro moments belangrijk zijn voor jouw (potentiële) klanten. Hiervoor kan je je best verplaatsen in de gedachten van een potentiële klant. Welke vragen kunnen ze zich stellen? Welke problemen krijgen ze mee te maken? Eens je de vragen en problemen van je potentiële klanten op een rijtje staan hebt, kan je gaan nadenken hoe jij hen kan helpen. Welke informatie kan je hen aanbieden dat een antwoord op hun vragen biedt? Denk hierbij aan het feit dat micro moments vaak op een mobiel apparaat gebeuren en dat klanten snel relevante informatie te zien willen krijgen.

 

Stel je voor dat je een webshop bent die laptop en accessoires verkoopt. Wanneer je gaat nadenken over in welke micro momenten je (potentiële) klanten kan helpen. Zo kan het interessant in zijn om in te spelen om iemand waarvan zijn laptop kapot is. Misschien kan je inspelen op mensen die een technisch defect meemaken bij hun huidige laptop. Verder kan het misschien interessant zijn om in te spelen op mensen die op zoek zijn naar laptoptassen. Of naar mensen die op zoek zijn naar een handige manier om hun laptop te reinigen. Dit zijn enkele micromoment waarop jij kan inspelen als aanbieder van laptops en accessoires. Zo kan je bijvoorbeeld op je website enkele handige informatie pagina’s maken, waarbij je vragen over bepaalde technische defecten beantwoordt. Ook kan het boeiend zijn om een reeks video’s aan te bieden met how to’s, zoals een instructievideo van hoe je je laptop het best reinigt. Ook kan je bijvoorbeeld een tool op je website aanbieden die mensen helpt om een nieuwe laptop te kiezen, nadat hun oude kapot gegaan is. De mogelijkheden zijn eindeloos om in te spelen op micro moments.

 

Nu je gekozen hebt hoe je kan inspelen om de micro moments van je klanten, is het belangrijk om dit in werkelijkheid te brengen en te integreren op je website. Zorg er voor dat de content gevonden wordt en dat de gebruikservaring aangenaam is. Micromoments gebeuren voornamelijk via mobiel, dus vergeet niet dat een mobile friendly lay-out en website een must is. Verder hou je best nadien via statistieken in de gaten hoe goed welke content het doet.

 

Heb je hulp nodig met het opstellen van je online marketing strategie? Contacteer ons gerust voor een vrijblijvend gesprek.

 

 

Share :
Related Posts

Leave Your Comment