Google experimenteert met langere tekstadvertenties


Dat er heel wat veranderingen aan het gebeuren zijn op vlak van Google AdWords, kon je de afgelopen maanden al merken. Na het verdwijnen van de advertenties in de rechterkolom, kwam ook de aankondiging van het inzetten op lokale advertenties op Google Maps. Ook zal in de loop van het jaar de langere tekstadvertenties gelanceerd worden. Wat betekent dat exact voor jouw bedrijf?

 

Langere tekstadvertenties: hoeveel meer tekst?

 

Je krijgt niet zomaar enkele tekens extra bij, Google creëert heel wat extra ruimte in je advertentie. Dat zowel in de titel als in de beschrijving. Zo ga je van een titel van 25 tekens naar een titel met twee keer 30 tekens. Dit is de allergrootste verandering en geeft je onmiddellijk de kans om meer mensen te overtuigen op je advertentie te klikken. In de beschrijvingsregels zal niet langer meer uitgegaan worden van twee keer 35 tekens, maar wel van 80 tekens. In de langere tekstadvertenties kan je dus maar liefst 140 tekens kwijt, in tegenstelling tot 95 tekens in de huidige AdWords advertenties.

 

Langere tekstadvertenties

bron afbeelding: Search Engine Watch

 

Wat zijn de voordelen van langere tekstadvertenties?

 

Meer tekens in je advertenties, dat brengt ook heel wat voordelen met zich mee. Wij zetten vijf voordelen voor jouw bedrijf op een rijtje.

 

1. Hogere CTR
De click-through-rate van de langere advertenties zou een pak hoger liggen dan die van de huidige advertenties. Hoe uitgebreider je advertentie, hoe meer mensen er op zouden klikken. Dat werd eerder al aangetoond met het invoeren van advertentie extensies die zorgen dat er heel wat meer bezoekers op jouw advertentie klikken.

 

2. Lijkt meer op organisch
De nieuwe advertenties gaan steeds meer lijken op organische zoekresultaten. Dit omdat ze een langere titel en beschrijving krijgen. De lijn vervaagt dus tussen de betaalde en natuurlijke zoekopdrachten.

 

3. Meer ruimte voor creativiteit
Bijna dubbel zoveel tekens, dat zorgt voor twee keer zoveel kansen om mensen te overtuigen om te klikken op de advertentie. Je kan heel wat belangrijke USP’s aanhalen die nuttig kunnen zijn voor potentiële klanten. Bovendien wordt je advertentie wel erg uitgebreid als je naast de aanvullende tekens, ook alle advertentie extensies volop inzet. Het toevoegen van sitelinks, highlight extensies, locatie extensies en oproep extensies kunnen zorgen voor een advertentie dat er erg impressionant uitziet.

 

4. Bing gaat mee
Ook Bing Ads blijft niet achter. Nadat Google aankondigde om langere tekstadvertenties te lanceren, bleef Bing niet bij de pakken zitten. Bing liet namelijk weten dat ook deze langere advertenties compatibel zullen zijn als je deze wilt uploaden in Bing Ads. Een win-winsituatie: je hoeft je advertenties niet tweemaal te schrijven én ook in Bing zal je kunnen genieten van meer tekens.

 

5. Domineer de zoekresultaten
Door deze nieuwe vorm van tekstadvertenties, gaan betaalde resultaten de zoekresultaten domineren. Omdat ze langer zijn, zal je op het eerste zicht bijna enkel nog advertenties te zien zijn, enkel als je verder naar beneden scrollt zal je ook de organische resultaten te zien krijgen. Dit al zeker voor mobiel, waar verwacht wordt dat je ‘above the fold’ (dus zonder te scrollen) enkel de eerste en tweede advertentie te zien zal krijgen. Het zal dus van cruciaal belang zijn om deze plek weten te veroveren.

 

Waarom lanceert Google dit?

 

Google wil steeds verder inzetten op een mobile first wereld. Een groot deel van de zoekopdrachten gebeurt inmiddels via mobiele toestellen, vandaar dat de zoekgigant de advertenties optimaal wil maken voor het platform. Na het weglaten van de advertenties in de rechterkolom, zien we dat advertenties steeds meer op alle kanalen er hetzelfde gaan uitzien. Zowel desktop, tablet als mobiel zullen deze langere tekstadvertenties gaan ondersteunen.

 

Wanneer kan ik er mee aan de slag?

 

Jammer genoeg staan de langere tekstadvertenties nog in een testfase en kan je deze nu nog niet inzetten voor je bedrijf. Wel wordt er verwacht dat dit mogelijk wordt vanaf dit najaar, in de Verenigde Staten althans. Het is mogelijk dat we in België nog eventjes langer zullen moeten wachten op deze update.

Wel kan het interessant zijn om nu al stappen te zetten voor deze update. Als je een erg groot AdWords account beheert, zal het erg veel werk kosten om alle advertenties te herschrijven. Aan de hand van een simpele spreadsheet kan je dit al doen voor de update daadwerkelijk gelanceerd wordt. Zo ben je voorbereid én als één van de eersten aanwezig met langere tekstadvertenties eens de lancering er is. Dat betekent gegarandeerd een stapje voor op je concurrenten!

 

Bronnen: Search Engine Watch, Inside AdWords en Perficient

 

 

Share :
Related Posts

Leave Your Comment