Korte geschiedenis van Google Adwords


Enige tijd geleden kregen we de aankondiging van een van de grootste aanpassingen sinds het ontstaan van Google Adwords (advertenties in de rechterkolom van Google verdwijnen). Dit was zeker een grote aanpassingen, maar Google Adwords is sowieso een advertentiesysteem dat voortdurend wordt aangepast. Het leek ons opportuun om even een korte (persoonlijke) geschiedenis van Google Adwords op te sommen met de wijzigingen van het platform. Ik herhaal, het lijstje is persoonlijk en dus zeker niet volledig. Het zijn de zaken die ons bij zijn gebleven en die een impact hadden voor diegene die dagelijks met het platform werken.

 

 

2000

Google Adwords wordt opgestart en zal vijf jaar lang getest worden

 

2005
Google Adwords wordt uitgerold op de zoekmachine en blijkt meteen een hit.
De restricties qua advertenties vallen heel goed mee en de vrijheden lijken nu zelfs absurd.
Zo was het mogelijk om de adverteren voor jouw website met bijvoorbeeld www.shop123.be maar als zichtbare url www.ebay.com te gebruiken, dus de surfer valselijk te lokken met een andere url van een bekend merk!

De trafiek via Google Adwords was toen nog zo goedkoop dat handige jongens het ook klaar kregen om heel goedkope kliks te halen en ze dan naar een pagina te sturen met duurdere advertenties. Zo werd er omzet gemaakt door het verschil in kostprijs, dit werd arbitrage genoemd.

 

2006
De quality score kwam er om meer kwaliteit te brengen in de campagnes en er voor te zorgen dat adverteerders hun advertenties op punt zouden stellen.

 

2008
Conversiemeting werd mogelijk en dit was een game changer. Nu was het mogelijk om binnen het Google Adwords platform te meten of een klik op een advertentie ook effectief voor een lead / conversie zorgde! Dus gedaan met meten van kliks, nu waren het conversies!

Er werd nu ook volop ingezet op banners, voorheen gezien door Google als compleet voorbijgestreefd. Google Adwords was dus niet enkel meer voor de gekende tekstadvertenties, maar ook voor banners op het Google display Network met miljoenen websites die onder andere Google Adsense gebruiken.

 

2009
De advertenties worden groter en groter. Google biedt de mogelijkheid om sitelinks toe te voegen die er voor zorgen dat advertenties flink wat groter worden en de organische posities flink naar beneden worden geduwd. Later zouden er nog vele varianten zorgen zoals highlight links, call links, locatie links,… de sitelinks zijn een belangrijke parameter van de quality score.

 

 

 

2010
Belangrijkste wijziging in dit jaar is de komst van remarketing. Nu is het mogelijk om bezoekers die via een banner van het Google netwerk kwamen nadien te blijven ‘volgen’ met (andere) banners zolang ze zich bevinden op het Google netwerk. Nadien zal er ook een variant komen in het search netwerk.

 

2012
Google maakt het mogelijk om product feeds van webshops toe te voegen en toont aan de gebruiker producten met foto. Dit is ook een van de features die blijft in de rechterkolom na de aanpassing van 2016,zie verder).

 

2013
Google ‘verplicht’ adverteerders om ook mobiel te adverteren met de enhanced campagnes. Daarvoor kon je kiezen om mobiel af te zetten.

 

2016
Laatste belangrijke wijziging is dus nu het verdwijnen van de rechterkolom en het tonen van 4 advertenties bovenaan. Dit enkel voor commerciƫle zoekopdrachten.

 

 

Wil je zelf aan de slag met Google AdWords? Lees dan zeker ook ons artikel met 7 tips voor AdWords.

 

Blogpost over de geschiedenis van Google Adwords

Share :
Related Posts

Leave Your Comment