Waarom je als KMO moet investeren in videomarketing


youtube-1684601_1280

Als drukbezette zelfstandige, is het maken van video’s één van de laatste dingen waar je aan denkt. Dit is zonde, als je weet dat online video’s de tv reclames overtreffen. Mensen denken bij videomarketing vaak aan tijdverlies, professionele camera’s en professionele vakmensen. Maar niet bij alle video’s verlies je immens veel tijd en heb je professionele mensen nodig. Je maakt dan gewoon de keuze om het uit te besteden of het zelf te doen.

De kracht van videomarketing

Er zijn oneindig veel redenen waarom je als KMO aan videomarketing zou moeten doen. Om je volledig te kunnen overtuigen van de kracht van videomarketing, hebben we hieronder de belangrijkste voordelen opgelijst.

(Bewegende) beelden zeggen meer dan duizend woorden

Video content is hot in 2017, de opmars van video’s was in 2016 al niet te ontkennen. De reden hiervoor? Zoals de bekende zegswijze luidt: ‘Een beeld zegt soms meer dan duizend woorden’. Vaak is het in woorden moeilijker uit te leggen dan aan de hand van beelden of bewegende beelden. Beelden zeggen al heel veel, maar wat als die beelden nu ook nog eens bewegen en uitleggen?

bron Karel Geenen blogbericht video

Bron Karel Geenen blogbericht belangrijke video marketing trends in 2017.

Emotioneren doet langer onthouden

Naast het duidelijker communiceren, kan je met video’s ook mensen verbinden, inspireren en emotioneren. Mensen die emotioneel geraakt zijn, onthouden veel langer. Bij teksten is het overbrengen van emoties al een veel moeilijkere opgave. Jij kan het bijvoorbeeld grappig bedoelen, maar daarom komt het misschien nog niet zo over.

Onmiddellijk meetbare resultaten

Nog een groot voordeel van videomarketing is dat je perfect de resultaten kan meten. Hoe vaak is je video al bekeken of gedeeld? Wat zijn de reacties? Dit zorgt ook voor de persoonlijke kant van het verhaal, je kan direct inspelen op de reacties.

Je kan ook kijken welke mensen jouw video het leukste vonden: mannen of vrouwen? Uit welke leeftijdscategorie? Dit zorgt ervoor dat je hierop verder kunt bouwen en jouw video’s steeds gerichter en beter worden. Hierdoor zal jouw doelpubliek ook groter worden omdat de video’s meer succes krijgen.

Video zorgt voor een concurrentievoordeel

Aangezien nog niet alle KMO’s overtuigd zijn van videomarketing, is dit jouw kans om een stapje voor te zijn. Naast het delen van video’s op social media, kan je de video’s ook op jouw website zetten. Zoekmachines geven namelijk een hogere score aan websites waarin er video’s werden geïmplementeerd. Bovendien kan je op social media een link naar jouw site vermelden en zal het verkeer naar de website stijgen.

Geen problemen met de verschillende apparaten

Als je met tekst werkt kan het probleem ontstaan dat deze anders wordt weergegeven op een ander apparaat. Tekstblokken en afbeeldingen kunnen verschuiven waardoor de tekst minder overzichtelijk wordt. Dit probleem heb je niet met video, op welk apparaat je de video ook bekijkt, deze zal steeds hetzelfde blijven.

Video is razend populair (de cijfers bewijzen het)

VolgensVideomarketing de digimeter 2016 van Imec, zou ongeveer 65% van de Vlamingen vanaf 15 jaar, video’s op Youtube bekijken en 56% zou video’s op de sociale media bekijken. Dit wil dus zeggen dat meer dan de helft van de Vlamingen vanaf 15 jaar, online video’s bekijkt. Vooral bij de leeftijdsgroepen tot net geen 50 jaar, kijkt meer dan de helft van de Vlamingen video’s op social media. Investeren in online video is dus
eerder een must dan een bijzaak.

 

8 Tips & tricks bij videomarketing

Tip 1: Denk goed na over de content

Een eerste tip wanneer je zelf video’s wilt maken is dat een video niet niet lang hoeft te duren. Denk eerst goed na over de inhoud: Wat ga je vertellen? Wie is je doelgroep? Hoe breng je jouw boodschap het best over? Zorg voor een video van perfecte kwaliteit want mensen haken af wanneer deze slecht is.

Tip 2: Maak gebruik van afbeeldingen

Als je zelf een filmpje wilt maken, betekent dit niet onmiddellijk dat je zelf voor de camera hoeft te staan. Je kan ook gebruik maken van YouTube Creator Studio. Het enige wat je nodig hebt is een Youtube account en geschikte afbeeldingen.

Tip 3: Maak een how to video

Maak een how to video. Heb je een complex product of krijg je steeds dezelfde vragen? Maak een video met enkele tips. Grote voordeel? Je verliest heel wat minder tijd omdat je in 1 keer heel wat vragen beantwoordt.

Tip 4: Maak gebruik van live streaming

Maak gebruik van de live streaming op Facebook of Instagram. De how to video kan je hier ook perfect mee doen. Het grote voordeel is dat je mensen hun vragen live kan beantwoorden, de betrokkenheid zal dan ook veel groter zijn.

Tip 5: Geef een blik achter de schermen

Gun de mensen een blik achter de schermen. Bied je echt kwaliteitsvolle producten aan? Hoe verloopt het proces na de aankoop op de webshop? Hoe verloopt het in het magazijn? Hoe worden jouw producten gemaakt? Mensen zijn van nature erg nieuwsgierig, in dit filmpje kan je jouw werkomgeving (volledig) laten zien. Dit versterkt de band en het vertrouwen tussen het bedrijf en de klanten en zorgt voor een open werkomgeving.

Tip 6: Maak een inschatting van de kosten

Maak een inschatting van de kosten. Ben je van plan om geen of weinig geld uit te besteden? Dit zijn belangrijke vragen om later niet voor verrassingen te komen te staan. Wanneer je het maken van video’s aan een extern bedrijf overlaat, denk dan goed na of je slechts een éénmalig filmpje wil maken of een reeks filmpjes wil produceren. Het is namelijk veel goedkoper als je bij hetzelfde bedrijf een reeks filmpjes wil laten maken.

Tip 7: Denk aan je imago

Denk aan het imago van je bedrijf. Bij de vraag of je beter zou uitbesteden of zelf maken, moet je denken aan wat er past bij het bedrijf. Past het binnen het imago om een live streaming op te zetten? Passen ‘amateuristische’ filmpjes/ speelse filmpjes.

Als je denkt aan radiozender MNM is het net heel leuk dat ze zelfgemaakte video’s posten, dit zorgt voor een goede band met de doelgroep. Als je klanten niet bij de jongere doelgroepen behoort en zakelijke relaties centraal staan, is uitbesteden een must.

Tip 8: Lok emoties uit

Zoals hierboven al is aangegeven, is het uitlokken van emoties in een video enorm belangrijk. Het is dus belangrijk dat je bij het maken van je video’s nadenkt over hoe je mensen kan emotioneren. Ook bij producten of dienstverleningen die heel technisch in elkaar zitten, kan je hierop inspelen.

Om een concreet voorbeeld te geven, kijken we even naar het filmpje van de vakantiecheckers Louis & Marie. Louis & Marie zijn 2 kinderen die de informatieve uitleg van Jetair (het huidige Tui) op een speelse manier brengen.

Meer blogberichten lezen?

Share :
Related Posts

Leave Your Comment