Hoe adverteren op Twitter?


Adverteren op Twitter is in principe redelijk gelijkaardig als adverteren op Facebook. Uiteraard is Twitter een ander soort sociaal netwerk, met haar eigen kenmerken maar het komt ook hier neer op een duidelijk plan met doelstellingen en nadien de juiste analyse. Twitter heeft als extra kanaal zeker potentieel om extra leads binnen te halen, dus zeker waard om het te bekijken.

Wat zijn de stappen die je moet nemen om te adverteren op Twitter?

Stap 1: maak een account aan

Om te adverteren op Twitter moet je een Twitter-account hebben. Je maakt dan ook meteen advertenties voor die account. Het is dus niet zo dat je via een account verschillende Twitter-accounts kan beheren, zoals bij Facebook.

Om een account aan te maken ga je naar www.twitter.com en advertenties kan je in principe beheren via ads.twitter.com

 

adverteren op twitter

Stap 2: schrijf een ‘aanvalsplan’

Voor je begint met advertenties maken is het uiteraard verstandig om eerst even na te denken wat je wil bereiken. Is Twitter voor jouw bedrijf of merk een tool om te communiceren? Een soort helpdesk? Is het een middel om meer bezoekers naar de site te halen? Wil je leads of meteen sales halen? Of heb je een app en wil je die promoten (downloads genereren)?

Twitter biedt een aantal specifieke doelstellingen:

– meer volgers
– meer bezoekers naar jouw website
– meer bereik voor je tweetberichten
– app-installaties of downloads

Op basis van bovenstaande zaken kan je je campagne dan instellen. Je geeft je campagne best een logische naam, misschien wordt deze later beheerd door een collega en dan is het net iets gemakkelijker als de campagne een zinvolle naam (met datum) heeft.

Je kan er voor kiezen om een Twitter advertentiecampagne altijd te laten lopen (always on), maar je kan er evengoed voor kiezen om in periodes (of waves) te adverteren. Het timen van campagnes kan ook, je kan die op een latere datum instellen. Hiervoor kan het maken van een contentkalender erg interessant zijn.

Stap 3: maak een advertentie

Een tweet bestaat uit 140 karakters, ook een Twitter-advertentie heeft die beperking. Je kan een nieuwe tweet maken of je kan een (populaire) tweet die al bestond boosten.

Wat je vooral niet mag vergeten is het toevoegen van een sterke afbeelding. Net als bij Facebook is het die afbeelding die voor een groot deel het succes van de campagne zal bepalen. Daarnaast is er de ‘call-to-action’ knop die je kan gebruiken. Daarbij heb je een aantal mogelijkheden zoals ‘volg ons’, ‘lees meer’, …

Stap 4: maak nog advertenties

Uiteraard gaan we het niet laten bij een enkele advertentie. Je wil verschillende advertentie maken om te zien welke advertenties het best scoort. Werk met verschillende afbeeldingen, teksten, call-to-actions en tijdstippen. Laat deze allemaal lopen en kies na voldoende tijd en data voor de winnaar. Weet ook waarom de ene beter werkt dan de andere (learning curve).

Stap 5: kies je doelgroep

Twitter heeft een aantal interessante mogelijkheden om een doelgroep te bepalen. We sommen ze even op:

Doelgroepbepaling op basis van locatie, geslacht en taal.
Dit is op zich de minst interessante bepaling want niet zo heel specifiek, niet zoals bij adverteren op Facebook of Google Adwords

Doelgroepbepaling op basis van apparaten

Wil je adverteren op het mobiele netwerk of op de desktop. Bijvoorbeeld heel belangrijk als je wil adverteren voor een app.

Doelgroepbepaling op basis interesses en volgers

Dit vinden wij een heel interessante manier om de doelgroep te bepalen. Zo kan je Twitter-account ingeven en jouw advertentie dan richten op de volgers van die account. Dat kan dus ook een concurrent zijn. Stel dat die heel flink heeft gewerkt om heel veel volgers te krijgen… dan kan jij doodleuk je advertenties richten naar die volgers met jouw concurrerend aanbod. Maar je kan ook gaan voor ‘influencers’ binnen jouw domein/markt of voor de volgers van een compleet andere of aanvullende markt.
Je kan ook gaan voor interesses waarbij je zelf zoekt naar interesses of kiest uit een lijst.

Doelgroepbepaling op basis van eigen lijsten en tracking

Je kan ook werken met eigen lijsten van accounts, e-mailadressen, .. iets wat we ook al kennen van Facebook. Je kan ook een pixel op jouw website plaatsen en de bezoekers van jouw website targetten. Dit is al een stuk technischer en vooral interessant voor grotere accounts of merken want je moet uiteraard eerst wat volume draaien om dit rond te krijgen.

Stap 6: Budgetbepaling

Net als bij Google en Facebook kan je ook hier bepalen wat je maximaal per dag kan of wil uitgeven. Eens het budget bereikt die dag dan stop de advertentie en gaat ze de volgende dag terug verder.

Groot minpunt aan dit systeem is uiteraard dat je misschien de beste conversies kan doen ‘s avonds en dan jouw advertentie niet meer online is? Dus zeker rekening mee houden bij de budgetbepaling. Je kan er wel voor kiezen om je budget te verdelen per dag en niet meteen allemaal opmaken, dus dat zorgt er wat voor dat je niet meteen alles op kan doen en ‘s avonds niks meer hebt.

Je kan ook een budget per doel ingeven. Twitter mikt er dan op om de advertentie zoveel mogelijk te tonen zolang dit binnen het doel valt.

Je kan daarnaast een totaalbudget opgeven dat er voor zorgt dat je niet over een bepaald bedrag gaat.

Stap 7: Analyse

Na de vorige stap laat je de campagne lopen om te zien wat die oplevert en waar je kan optimaliseren.

Interesse in de mogelijkheden van adverteren op Twitter (eventueel als test naast andere kanalen?) , maar zelf geen zin of tijd om het te testen? Graag bekijken we jouw plannen en stellen we een aanvalsplan voor.

Share :
Related Posts

Leave Your Comment