Facebook Live gebruiken tijdens rallywedstrijd


In mijn leven zijn er twee grote passies:  professioneel ben ik 100% bezig met online marketing en als uitlaatklep heb ik rallysport.   Dan is het uiteraard altijd leuk als je beiden kan combineren.  Vandaar dat ik al van bij het uitkomen van Facebook Live (live filmen met smartphone en streamen op Facebook)  het idee had om eens te testen wat dit zou geven mocht ik een snelheidsrit (KP) live filmen.

Tot mijn verbazing was hier nog niemand mee bezig, dus vroegen we ons af of dit wel zou werken?

 • Zou het beeld zuiver genoeg zijn?
 • Wat met het geluid?
 • Kan de smartphone en de houder de schokken aan?  Hopelijk wel want de smartphone was 3 weken nieuw
 • Wat met de 4G-verbinding?  Meeste proeven worden gereden ‘ten velde’, is daar voldoende bereik?

Afgelopen weekend was het dan zover tijdens de Omloop van Vlaanderen in Roeselare.  De wedstrijd startte op vrijdag met 5 proeven en zaterdag 14 proeven.   De vrijdag was het vrij onverwacht begonnen met regenen.  Dit, en het feit dat we al niet meer hadden gereden sinds mei, deed ons beslissen om op vrijdag even nog niet te filmen en rustig in het ritme te komen.

Maar op zaterdag wilden we absoluut het testje doen.   Een goedkope, maar stevige houder werd gemonteerd.  Deze werd dan nog wat extra bevestigd met good old duct tape (a man’s best friend) en we waren er klaar voor!

Resultaat… vier filmpjes van relatief sterke kwaliteit:

De eerste KP kan je hier vinden  (link naar Facebook), inclusief foutjes (stress door het filmen)?

De tweede was al heel wat beter zonder echt fouten (hier te zien)

Derde had een komische noot omdat ‘de toeter’ bleef hangen (hier te zien, KP Zilverberg)

Om af te sluiten hebben we ook gefilmd op de spectaculaire KP Zoning

Wat kunnen we onthouden van deze eerste test met Facebook Live?

 • Technisch is het filmen totaal geen probleem.   De kwaliteit is voor 90% van de tijd sterk tot heel sterk,  zo nu en dan durft het beeld eens haperen.  Uiteraard was dit in de streek van Roeselare in midden West-Vlaanderen. De  volgende wedstrijd is in Sankt-Vith, ik vrees dat het daar een stuk minder  zal werken (is op sommige plaatsen sowieso al geen bereik)
 • De reacties tijdens het filmen waren heel enthousiast,  vrienden en familie konden eindelijk eens ‘meerijden’. De fans konden evengoed smullen van live actie.   Andere Facebook-vrienden zagen voor het eerst wat rally was!
 • Er is voor deze test totaal geen communicatie gebeurd, dus  het was even afwachten hoeveel mensen het filmpje zouden zien live.   De 4 filmpjes samen hebben toch +1500 views gekregen (dit is wel maar een deel live en de rest nadat het werd opgeslagen). Dit is gezien het totaal gebrek aan een communicatieplan toch niet slecht is.   Stel je voor dat een topteam dit doet en dat er op voorhand gecommuniceerd werd?
 • Qua dataverbruik heb ik er niet meteen een zicht op maar te zien aan mijn smartphone moet dit toch ergens 400-500 MB geweest zijn.  Dus dat valt wel mee.  Gebruikte smartphone was trouwens een Nexus 5X, provider  Proximus.
 • Dat elke fout wordt geregistreerd en je nadien ook kan zien waar je te traag was of niet vlot reed :-)

Wat kan er beter? Lessons learned?

 • Nu we weten dat het perfect kan en de reacties heel positief zijn,  kunnen we de volgende keer de live streams beter aankondigen.
 • We kunnen proberen om de houder nog iets meer te fixeren  zodat trillingen nog minder zijn
 • Het is niet evident om nog voor de start de smartphone klaar te zetten terwijl je zelf bezig bent met je helm, hans, gordels,…    er waren zeker ook twee proeven die we gingen filmen maar waar we tijd te kort hadden tijdens de voorbereiding en dus uiteraard kozen voor de eigen veiligheid.
 • Tip voor wie het ook wil testen: zet de camera zo dat de piloot niet kan meekijken.  Wij hadden ook de afspraak dat de co-piloot niks zou communiceren over de camera.  Ook niet als er iets leuk was (comments, likes, …) of als het uit was gevallen.   Focus blijft uiteraard de auto en de proef zelf natuurlijk.

Dat zijn een beetje de ervaringen en ‘tips’ voor de volgende keer.    Ik wil voor deze test zeker nog Claude en Wout danken van het serviceteam voor het mee installeren van de houder.  En uiteraard ook Timothy voor het bedienen van de smartphone voor zijn neus.    Bernard Verhalle voor de foto.

 

UPDATE:
Bekijk hier hoe je Facebook Live video’s op Youtube kan plaatsen :
(http://publilab.be/online-marketing-tips/tip-16-facebook-live-filmpjes-omzetten-naar-youtube/)

 

rally publilab facebok live

 

 

Share :
Related Posts

Leave Your Comment