Vier trends waar je als bedrijf online moet op inspelen


Digitaal zorgt voor heel wat veranderingen in onze maatschappij, maar ook in onze manier van zaken doen en hoe we communiceren met klanten. Door alle digitale (r)evoluties houden die klanten er namelijk heel andere gewoontes op na, waar jij als bedrijf online best op inspeelt. Op het Facebook Boost Your Business evenement in Brussel gingen wij van PubliLab even peilen wat de belangrijkste trends in de online omgeving nu precies zijn.

 

Mobiele communicatie

 

Trend 1: mobiel is de toekomst

 

Een trend dat zo alomtegenwoordig is dat we er niet omheen kunnen: mobiel. Ook bij Google hebben ze dat begrepen en zetten ze steeds meer in op mobiel met hun advertenties. De opkomst van smartphones is enorm, maar ook tablets en smartwatches blijven niet achter. De consument bevindt zich steeds meer mobiel, dus het erg belangrijk om als klant ook daar aanwezig te zijn. Wist je dat van de 4,8 miljoen Facebook gebruikers in België er maar liefst 4 miljoen mobiel terug te vinden zijn? 83% van die mobiele gebruikers checken zelfs dagelijks hun Facebook op hun smartphone. Dat zijn enorme aantallen die je als bedrijf niet zomaar links kan laten liggen.
Voor KMO’s is mobiel erg belangrijk omdat het vaak inspeelt op het lokale aspect. Mensen zijn on the go en willen graag op dat moment informatie opzoeken. Vaak gaat het om lokale zaken, zoals de dichtstbijzijnde koffiebar of tankstation. Het is interessant om als bedrijf hierop in te spelen.

 

Trend 2: directe communicatie met je klanten

 

Direct in contact treden met je klanten en bereikbaar zijn voor hen, wordt steeds belangrijker. In de offline wereld maak je makkelijk contact met je klanten, maar online verliep dat standaard iets minder direct. Door de groei in messenger applicaties, zoals Whatsapp en Messenger, kunnen je (potentiële) klanten je makkelijk bereiken met al hun vragen. Het kan als bedrijf dan ook erg interessant zijn om daarop in te spelen. Zeker als kleiner bedrijf of KMO kan je dit als extra troef uitspelen. Persoonlijke communicatie met je klanten kan een service zijn die je kan onderscheiden van andere bedrijven in de sector.

 

Visuele communciatie

 

Trend 3: van tekst naar expressieve communicatie

 

Een trend die zich al langer voordoet is de evolutie van pure tekst naar steeds meer expressieve communicatie. Dat kan gaan om foto’s, maar de mogelijkheden groeien steeds verder. Video’s, slideshows, 360° panoramafoto’s, emoji’s, … Visuele communicatie is een must in deze tijden. Bovendien is het veel effectiever. Een beeld kan je 60.000 keer sneller verwerken dan een tekst die dezelfde informatie bevat. Een advertentie in bijvoorbeeld Facebook zal dan ook veel effectiever werken als je met mooie beelden werkt. Het sociale medium Instagram is de uitgelezen plek voor merken die prachtige visuals hebben. Het is bovendien een plek waar mensen op zoek zijn naar visuele inspiratie, dus kan het als bedrijf erg interessant zijn om daar aanwezig te zijn. Vergeet niet dat elk medium een andere aanpak nodig kan hebben. Op Instagram zet je bijvoorbeeld niet dezelfde foto als de drogere, informatieve productfoto’s die je op je website gebruikt. Pas je gebruik van beelden aan, aan de omgeving!

 

Trend 4: overvloed aan informatie

 

Door het internet is er een eindeloze stroom aan informatie beschikbaar voor gebruikers. Er is een eindeloze toevoer aan entertainment, mogelijkheden om te shoppen in talloze webshops, artikels te lezen met informatie over producten, … Eén iets dat jammer genoeg niet meegroeit is de tijd die de consument heeft. Er zijn 24 uren in een dag en daar zullen alle digitale ontwikkelingen helaas niets aan veranderen. Hierdoor komt er heel wat keuze stress: het aanbod is erg groot, maar de tijd blijft beperkt. Daarom is het steeds belangrijker om relevant te zijn. Het is aan jouw om de gebruiker te overtuigen dat jouw boodschap relevant voor hen kan zijn. Facebook advertenties werken bijvoorbeeld met doelgroepen, zodat jij je advertentie perfect kan afstellen op de doelgroep die je voor ogen hebt. De ene advertentie die het erg goed doet bij een jong, vrouwelijk publiek, zal misschien helemaal niet werken voor een ouder, mannelijk publiek. Je kan targetten op allerlei factoren, van interesses tot opleiding, leeftijd tot geslacht of locatie. Ideaal om er voor te zorgen dat jouw boodschap relevant en interessant is voor de doelgroep én zo opgemerkt te worden.

 

Hoe kan mijn bedrijf hierop inspelen?

 

Eerst en vooral is het erg belangrijk dat je mobiel aanwezig bent. Heb je nog geen mobiele website? Investeer hier dan eerst in. Verder kan je ook je Facebookpagina aan mobiel aanpassen, door bijvoorbeeld een klikbare button bovenaan je pagina toe te voegen. Daarop kan je enkele acties klikbaar maken, zoals ‘bel nu’ of ‘reserveer nu’. Een mobiele strategie is dus van cruciaal belang.
Naast mobiel aanwezig zijn, is het belangrijkste om relevant te zijn. Vertel een verhaal die je doelgroep het waard vindt om zijn/haar tijd aan te spenderen. Wanneer je iets deelt, denk dus vooral vanuit het perspectief van je (potentiële) klanten. Waar zijn ze naar op zoek? Hoe kan je hen inspireren?

 

Heb je iets meer hulp nodig om wegwijs te worden in de digitale wereld? Contacteer ons gerust voor een vrijblijvend gesprek, dan bekijken we samen waarmee we jouw bedrijf vooruit kunnen helpen.

over ‘Vier trends waar je als bedrijf online moet op inspelen’

Share :
Related Posts

Leave Your Comment