Adverteren op eigen merknaam


Is het zinvol om te adverteren op jouw eigen merknaam in Google?  Als mensen zoeken op jouw bedrijfs- of merknaam, dan verschijn je toch al sowieso bovenaan in Google?  Waarom dan nog extra betalen? Het adverteren op eigen merknaam heeft voor- en tegenstanders. Of het voor jouw merk of bedrijf interessant is hangt een beetje af van verschillende factoren waar je rekening mee moet houden.

We zetten in dit artikel al die factoren op een rij zodat je zelf de keuze kan maken.

1) Ga er zeker niet van uit dat mensen meteen naar jouw website surfen via de browser, mensen zoeken massaal op Google naar merknamen.

2) Het kan best zijn dat een concurrent op jouw merknaam adverteert.
Zeker als die bijvoorbeeld een generisch woord bevat, en dat is al snel het geval. Denk maar aan ‘Willems optiek’ dan verschijnen concurrenten als ze adverteren op ‘optiek’, of ‘Veranda’s AchterGlas’, dan verschijnen collega’s als ze ‘veranda’ … je snapt het wel. Dus zelfs als jouw concurrent niet mikt op jouw merknaam (wat hij natuurlijk altijd kan tenzij je deze hebt beschermd en een hele procedure doorlopen) dan nog kan het zijn dat mensen zoeken op jouw merknaam en er plots drie advertenties boven jouw eigen site staan. Mensen klikken vaak gewoon op het eerste resultaat, dus dan komen die gewoon bij jouw concurrent terecht! Dus sowieso eerste plaats met je eigen merk? Ben je daar zeker van?

adwords keukens ixina

 

In bovenstaand voorbeeld adverteren de twee collega-keukenbouwers mogelijks gewoon op ‘keukens’ wat ook hun business is, maar mocht IXINA dus niet adverteren dan staan ze met hun eigen merknaam pas op positie 3!  (+40% van de surfers op Google zien het verschil niet tussen een advertentie en een organisch resultaat!).

 

3) Door te adverteren op jouw eigen merknaam kan je soms de hele pagina claimen,
zie voorbeeld hieronder. Above the fold (dus zonder te scrollen) is de hele pagina hier van Telenet en hebben ze alles onder controle.
Geen websites met verdelers of vergelijkingswebsites allerhande, enkel de eigen media (Google Adwords advertentie, Mijn bedrijf fiche en het organisch resultaat) die perfect te controleren vallen.

telenet merknaam

4) Je kan in een advertentie ook een stuk perfect bepalen wat er getoond wordt. Wil je kort op de bal spelen? Meteen uitpakken met een actie? Via Adwords lukt dit meteen. Zie ook in bovenstaand voorbeeld waar Telenet uitpakt met de promoties die ze willen pushen. Naast acties kan je via Adwords ook locaties meenemen en telefoonnummers,
zaken die bij de organische resultaten veel minder evident zijn. Dit kan je makkelijk instellen door gebruik te maken van advertentie extensies.

5) Door te adverteren op je eigen merk in Google Adwords krijg jouw account op die campagnes een heel sterke quality score.
Vele ervaren online marketeers zijn er van overtuigd dat dit een positief effect heeft op de hele campagne.
Quality score van een keyword of een advertentie is in principe een op zichzelf staand cijfer.  Elke keyword heeft er eentje en dit wordt niet beïnvloed door andere keywords.  Maar toch zijn er heel wat ervaren gebruikers die overtuigd zijn dat de quality scores van keywords wel degelijk een invloed hebben op elkaar.   Je kan je bijvoorbeeld afvragen hoe Google een quality score bepaalt bij een compleet nieuw set keywords?  Zou dat niet gebaseerd zijn op de account en de historiek van bestaande keywords?

Tips voor branded campagnes (merkencampagnes)

Het is belangrijk om branded camapagnes en non-brandend campagnes steeds te scheiden in Google Adwords. Dit omdat :

– ze elk een eigen dynamiek hebben en je die niet wenst te mixen in een globale campagne
moeilijker om later de juiste analyse te maken.

– branded campagnes een stuk goedkoper zijn en je deze dus apart wil houden.

– de CTR van branded campagnes flink hoger ligt

– de quality score dus ook heel wat beter is door de hoge CTR en relevantie van advertentie en landingspagina

– vergeet vooral de negatieve zoekwoorden niet! Stel dat je een campagne moet maken voor een bank.
Vaak gebruiken klanten Google om te surfen en dan zouden klanten steeds op de advertentie klikken als ze willen inloggen op de online banking.  Dus zorg er voor dat allerlei woorden die verwijzen …

– Opvangen van trafiek met foutieve spelling, dit is niche maar kan interessant zijn.  Zeker bij grotere merken met veel trafiek en een naam die vaak fout gespeld wordt. Dit is trafiek die goedkoop is en vaak converteert, dus waarom niet? Zeker als je weet dat er online marketeers zijn die er een sport van maken om domeinnamen/websites op te zetten met foutieve spellingen en zo advertentie inkomsten behalen.

Maar Google krijgt dan centen voor het adverteren op mijn eigen naam?

Ja, en mogelijk vind je dat niet leuk en geef je die centen liever niet aan Google.  Maar Google zorgt er ook voor dat jouw zaak online vindbaar is en dat krijg je ook gratis. Google is niet meer die gratis zoekmachine van 10 jaar terug, het is voor een groot deel een betalende marketingtool geworden, maar eentje die massaal wordt gebruikt en werkt!

Tot slot willen we meegeven dat het bij online marketing het steeds neerkomt op …. testen.   Zelfs als je voldoende argumenten vindt hierboven om het niet te doen, waarom eens geen testje doen?   Online marketing = testen, ook bij het adverteren op eigen merknaam.

 

Interesse om een campagne op te zetten met eigen merknaam, maar je weet niet hoe te starten? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Dit artikel gaat over Adverteren op eigen merknaam

Share :
Related Posts

Leave Your Comment